Is antimalware achteraf te installeren?

In een onachtzaam ogenblik heeft één van onze medewerkers een virusbesmetting opgelopen op de pc. Die had geen antivirusscanner geïnstalleerd of andere maatregelen ter bescherming tegen malware genomen. Heeft het zin om dat achteraf alsnog te doen, en kan daarmee de besmetting nog worden bestreden?

Antwoord

1 april 2015

Het is sowieso zinvol om beschermende software te installeren op een systeem dat nu onbeschermd is. Daardoor zullen in ieder geval niet zo snel nieuwe infecties toeslaan. De kans is ook redelijk groot dat de huidige infectie daarmee meteen kan worden bestreden, tenzij het een virus betreft waarvoor nog geen bestrijdingsmiddelen zijn ontwikkeld. Zorg er wel voor dat u na de installatie van de antimalware direct via de updateservice de nieuwste virus­­profielen ophaalt bij de producent. Als de infectie toch niet direct te verwijderen is, kan het nuttig zijn om het systeem op te starten met een cd waarop de bestrijdingssoftware is gebrand. Bij diverse anti­malwareproducenten kunt u instructies vinden hoe u dit zou kunnen doen.
Brand de opstart-cd natuurlijk wel op een schoon en virusvrij systeem, zodat u niet het risico loopt dat het virus ook op de cd terechtkomt.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Kantoorsoftware?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar