Is het aanpassen van de RI&E over een periode van maanden of jaren mogelijk?

Mag je het opstellen van een nieuwe RI&E uitsmeren over maanden of jaren? Onder de voorwaarden dat we die maandelijks laten toetsen bij de arbodienst. De huidige RI&E is 5 jaar oud en er is onder andere een reorganisatie geweest, dus het is een hele onderneming om deze aan te passen. 

Antwoord

9 november 2016

U geeft zelf aan dat de laatste RI&E van 5 jaar geleden dateert en dat er sindsdien wel wijzigingen in de organisatie zijn gekomen door reorganisatie. Reden om de RI&E van uw organisatie te actualiseren:

  1. De wetgever geeft aan bij verbouw, nieuwbouw en ingrijpende verandering in de organisatie (bijv. het productieproces) dat er dan een nieuwe RI&E gemaakt dient te worden. Artikel 5 van de Arbowet.
  2. Er zijn ook branches, die expliciet afspraken hebben gemaakt, over de tijdspanne waarna een RI&E moet worden geactualiseerd. Soms is dat zelfs in een cao vastgelegd. 
  3. De Inspectie SZW hanteert in het algemeen een periode van 4 tot 5 jaar voor een nieuwe RI&E, maar dat is een ongeschreven regel. Het is de interpretatie van artikel 3 van de Arbowet, dat gaat over goed arbobeleid van de werkgever. En daar hoort een actuele RI&E en Plan van Aanpak nadrukkelijk bij.

Het uitsmeren van de RI&E over meerdere jaren, terwijl de oude RI&E al 5 jaar oud is, is geen goede oplossing. 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar