Is het toegestaan om eigen Office-sjablonen te verkopen?

Antwoord

16 maart 2010

In principe is een zelf ontwikkelde sjabloon het resultaat van ‘programmeerwerk’ en dus vergelijkbaar met een programma dat u bijvoorbeeld in een programmeertaal zou ontwikkelen. Om het eindproduct – de sjabloon – te kunnen gebruiken is natuurlijk wel de omgeving van Office nodig en die mag u niet zomaar verspreiden zoals u ongetwijfeld weet. Bij programma’s is iets vergelijkbaars aan de hand: als de software niet geheel zelfstandig kan draaien omdat het bijvoorbeeld een runtime-bestand nodig heeft, ligt het aan de licentiemogelijkheden van zo’n omgeving of u die gratis mee mag verspreiden. Vaak is dat wel het geval.

Voor sjablonen geldt dat het bestanden zijn zoals de andere bestanden die u maakt, en dus mag verspreiden of verkopen zoveel en zo vaak als u wilt.

Mocht u een bestaande sjabloon die was meegeleverd met Office als basis gebruiken voor uw eigen ontwerp, zorg er dan voor dat die in het geheel niet meer herkenbaar is als een Microsoftproduct. Dat kan ook betekenen dat u de documenteigenschappen moet aanpassen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Heeft u een vraag over Office 2013?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar