Is invoeren van een social mediacode op de werkvloer verplicht?

Onze werknemers en vrijwilligers maken op kantoor veel gebruik van social media. Moeten wij nu een social mediacode opstellen met gedragsregels waar de medewerkers zich aan moeten houden?

Antwoord

20 april 2015

U bent niet verplicht om een social mediacode in uw organisatie in te voeren. Het is echter wel aan te raden om bepaalde regels over het gebruik van social media met uw werknemers af te spreken.

Gedragsregels

In de code kunt u gedragsregels opnemen over het gebruik van social media. Als werkgever kunt u uw werknemers op grond van uw instructiebevoegdheid deze gedragsregels opleggen, maar u kunt in de code ook regels opnemen over welke wijze u als werkgever het gebruik van social media controleert. Vanuit privacy-oogpunt is het echter niet toegestaan om als werkgever het privégebruik van social media door uw werknemers te verbieden. Als het social mediagebruik invloed heeft op de prestaties van uw werknemer, mag u echter wel maatregelen nemen tegen het gebruik van social media. 
Besluit u een social mediacode voor uw organisatie op te stellen, dan kunt u hierin bijvoorbeeld opnemen dat uw werknemers op deze platforms geen negatieve uitlatingen over uw organisatie mogen doen. Door hierover heldere afspraken met uw werknemers te maken, voorkomt u problemen achteraf.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Online marketing
    • Videocollege 29 minuten

    Als u een website heeft, wilt u natuurlijk graag dat mensen deze bezoeken. U kunt natuurlijk adverteren via de traditionele printmedia, maar tegenwoordig zijn er efficiëntere middelen....

  • ROI berekenen van social media
    • Videocollege 12 minuten

    Hoewel inmiddels duidelijk is dat het fenomeen social media een blijvertje is en dat het zijn meerwaarde heeft bewezen, zijn er in iedere organisatie wel twijfelaars te vinden. Zij...

Heeft u een vraag over Social media?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar