Kan een vertrouwenspersoon vervangen worden?

Bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht. Nu is mijn vraag, geldt dit ook als een vertrouwenspersoon vervangen wordt door een ander?

Antwoord

7 januari 2016

Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad is in dit geval van toepassing op het instellen, wijzigen of intrekken van de functie van de vertrouwenspersoon en de regelingen die daarmee samenhangen. Dit is dus niet de persoon zelf. Hieruit volgt dat de vervanging van de ene vertrouwenspersoon door een andere, niet onder het instemmingsrecht valt. De ondernemingsraad kan natuurlijk het voorstel doen om betrokken te worden bij de sollicitatieprocedure, zodat op die manier er invloed op de benoeming ontstaat. Als een externe vertrouwenspersoon bijvoorbeeld wordt vervangen door een interne, dan is wel sprake van instemmingsrecht op deze wijziging. In dat geval verandert de regeling op dit gebied doordat er niet langer sprake is van een onafhankelijke vertrouwenspersoon van buiten de organisatie. 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Instemmingsrecht van de OR
    • Videocollege 11 minuten

    Het instemmingsrecht is één van de vier belangrijkste bevoegdheden van de OR. Het instemmingsrecht is een krachtig middel om het organisatiebeleid te beïnvloeden,...

Heeft u een vraag over Instemmingsrecht?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar