Kan een woning in eigendom de eigen woning worden binnen de IB?

Als iemand zijn eigen woning verkoopt en vervolgens in een van zijn eigen panden gaat wonen (box 3), mag deze woning dan als eigen woning gezien worden (box 1)?

Antwoord

8 augustus 2016

Uiteraard kan dat. Vanaf het moment van inschrijving van het nieuwe woonadres in de gemeente waar uw box 3-woning staat, slaat dit om naar een box 11woning en is de rente die u over een eventuele hypotheek of lening betaalt aftrekbaar in box 1. Wel is het zo dat de overwaarde bij verkoop van uw 'oude' box 1-woning aangemerkt zal worden als de zogenoemde 'bijleenregeling'. Dit bedrag zal in mindering gebracht worden op de hypotheek van de nieuwe box 1-woning, zodat de rente beperkt aftrekbaar zal zijn.

Voorbeeld: De hypotheek van de 'oude' box 1-woning bedraagt € 100.000 en de opbrengstwaarde van de woning is € 150.000. De overwaarde bedraagt dus € 50.000. De hypotheek van de 'nieuwe' box 11woning  bedraagt € 250.000. In het kader van de bijleenregeling trekt u daar € 50.000 van af. Alleen de rente over € 200.000 is dan aftrekbaar.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Inkomstenbelasting (IB)?

Hans van der Ven

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar