Kan ik voor een gesubsidieerd project ook crowdfunding inzetten?

Een tijdje terug las ik een artikel over crowdfunding. Dit zou voor onze organisatie een interessante manier van fondsenwerving zijn voor een bepaald project. Hiervoor ontvangen wij echter ook subsidie. Zit dat elkaar niet in de weg?

Antwoord

13 april 2015

Als uw organisatie subsidie aanvraagt, dekt dat niet altijd de volledige kosten van een project. U zult dus in de meeste gevallen de rest van de financiering zelf bij elkaar moeten zoeken. Crowdfunding is dan een manier om dat voor elkaar te krijgen. Het moet dus geen problemen opleveren als u eveneens subsidie ontvangt. Een subsidieverstrekker kan niet na afloop van het project de subsidie intrekken, omdat u bijvoorbeeld te veel geld heeft opgehaald via crowdfunding voor dat project. Mocht crowdfunding succesvol zijn verlopen, dan kan het wel tot gevolg hebben dat uw organisatie een volgende keer minder of geen subsidie ontvangt. Dit zal vooral afhangen van het eigen vermogen van uw organisatie. In veel gevallen neemt een subsidieverstrekker bij de verdeling van middelen namelijk het eigen vermogen van uw organisatie mee bij het beoordelen van uw subsidieaanvraag.

Winst

In de meeste gevallen zal crowdfunding in combinatie met subsidie dus geen problemen opleveren. Wilt u van tevoren zeker weten dat dit het geval is, dan kunt u de voorwaarden controleren die aan het verkrijgen van een bepaalde subsidie zijn verbonden. Hierin staat onder meer duidelijk vermeld wat uw organisatie wel of niet zelf nog mag doen, wat financiering betreft. Zo kan er bijvoorbeeld opgenomen zijn dat u geen winst mag maken met de activiteit waarvoor u subsidie ontvangt.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Wat is het ESF?

    Het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft als doel om de welvaartsverschillen tussen regio’s en lidstaten van de Europese Unie te verkleinen. Om dit doel te bereiken,...

Heeft u een vraag over Subsidie?

Jeroen Kalf

Oprichter en adviseur

Kalf Advies
Adviseur is nu beschikbaar