Kan werknemer bovenwettelijke vakantiedagen schenken aan collega?

Ik lees dat er een proef gestart is om bovenwettelijke vakantiedagen of -uren te schenken aan een collega. Betekent dit dat onze medewerkers dit nu al onderling mogen regelen, bijvoorbeeld voor manterzorg?

Antwoord

9 december 2016

De proef voor het schenken van bovenwettelijke vakantiedagen aan een collega is een proef die heeft plaatsgevonden bij de overheid. Voorwaarde hierbij is dat het moet gaan om schenken van dagen aan collega's die mantelzorg verlenen en aan de beschikbare dagen die hiervoor staan niet genoeg hebben. Er is bij deze regeling uitgegaan van het verschuiven dan dagen van de ene naar de andere medewerker zonder een waarde toe te kennen aan deze dag (afboeken en opboeken in het verlofregistratie systeem). In de huidige wetgeving mogen bovenwettelijke vakantiedagen worden verkocht, maar dan dienen deze wel gewaardeerd te worden.

Nadere uitwerking en ervaringen met het plan worden door minister Asscher gerapporteerd. Vooralsnog betreft het hier geen wettelijke regeling.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Opname van vakantiedagen
    • Videocollege 9 minuten

    In deze korte cursus leert u wat het onderscheid is tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen en wat dit betekent voor uw administratie. Daarbij wordt dieper ingegaan op de...

  • Uitdiensttreding van werknemers
    • Videocollege 7 minuten

    In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

Heeft u een vraag over Vakantiedagen?

Elke Schulting

Adviseur Belonen en Organisatie-ontwerp

STYR & company
Adviseur is nu beschikbaar