Kunnen wij werknemers verplichten bij sollicitatie een VOG te laten zien?

Nieuwe werknemers en vrijwilligers bij onze zorginstelling vragen we altijd om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) te laten zien. Het aanvragen van de VOG vergt echter wel wat tijd. Moeten wij sollicitanten verplichten om een VOG te laten zien?

Antwoord

20 april 2015

Voor sommige beroepen, zoals het werk in de kinderopvang, bent u als werkgever verplicht een VOG van iedere werknemer op te nemen in het personeelsdossier. Voor medewerkers bij een zorginstelling is die verplichting er echter niet. Dat neemt niet weg dat u nieuwe werknemers of vrijwilligers niet mag vragen om een VOG te laten zien.
 Aanvankelijk lag er een wetsvoorstel dat zou regelen dat u als werkgever van een zorginstelling altijd moest beschikken over een VOG van al uw medewerkers. Die verplichting is echter van tafel. Minister Schippers van Volksgezondheid gaat nu bekijken in welke situaties u wel een VOG van uw werknemers en vrijwilligers in uw administratie moet hebben.

Strafbaar

De VOG wordt door de Dienst Justis alleen afgegeven als de werknemer of vrijwilliger geen strafbaar feit heeft gepleegd dat verband houdt met zijn functie. 
Het aanvragen van zo’n VOG kan de sollicitatieprocedure overigens behoorlijk ophouden. Het kan namelijk tot vier weken duren voordat de werknemer of vrijwilliger de VOG krijgt thuisgestuurd.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Jeroen Hettema

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar