Kunnen wij werknemers verplichten te komen werken als er 'code rood' is afgegeven?

Op dit moment is 'code rood' afgegeven voor de provincie waarin ons bedrijf gevestigd is. Wij zijn een productiebedrijf, waardoor er voor (bijna alle) medewerkers geen mogelijkheid is om thuis te werken. In ons bedrijfsreglement staat het weeralarm niet beschreven.

Kunnen wij medewerkers verplichten om hun werkzaamheden aan te vangen en/of de gehele werkdag te blijven werken? En, kunnen wij een medewerker die is ingepland om in de avond/nacht storingsdienst te lopen, verplichten dit gewoon te doen?

Eén medewerker geeft aan dit niet te willen doen, i.v.m. de 'code rood' die is afgegeven. Hij vindt het onverantwoord om naar het werk toe te reizen.

Antwoord

11 december 2017

Wanneer het advies van Rijkswaterstaat 'code rood' is, betekent dit nog niet dat dit een vrijbrief is om niet op het werk te verschijnen. Werknemers zijn in principe gewoon verplicht om te komen werken. In onderling overleg kunnen hier afspraken over worden gemaakt, bijvoorbeeld om thuis te werken.

Nu thuis werken in casu geen optie is, zou nog kunnen worden aangeboden dat deze medewerker thuis kan blijven, maar dat dit dan wel een vrije dag kost. Als dit praktisch gezien voor de werkgever niet mogelijk is, dan moet de werknemer gewoon komen werken.

---------------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Kim Diepstraten - Geelkerken Linskens Advocaten N.V.

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen