Mag de werkgever alle werknemers verbieden om te roken onder ­werktijd?

Onze werkgever wil roken onder werktijd ook buiten het gebouw verbieden. Hij vindt dat roken slecht is voor de gezondheid en dat het bieden van gelegenheid ertoe botst met goed werkgeverschap. Hoever kan hij daarin gaan en wat is de rol van onze OR?

Antwoord

30 maart 2015

De werkgever kan inderdaad binnen de grenzen van de wet beschikken over de werktijd van zijn werknemers. Dat ligt anders met de pauzes. Als deze niet worden doorbetaald, wat gebruikelijk is bij pauzes van een kwartier en langer, dan heeft de werkgever daar geen zeggenschap over. Die zeggenschap heeft hij overigens weer wel voor het verblijf van mensen op het eigen terrein; ook daar kan hij een rookverbod instellen. Maar uw vraag gaat over het roken onder werktijd en de rol van de OR daarin.

Instemmingsrecht van OR vragen

Voor elke vaststelling, intrekking of wijziging van een regeling op gebied van het roken moet de bestuurder om uw instemming vragen. Bij de behandeling van het verzoek tot een rookverbod onder werktijd zult u het op zich legitieme argument van de werkgever afwegen tegen mogelijke tegenargumenten. Zo kan de productiviteit en de werksfeer flink lijden onder een anti-rookbeleid. Anderzijds kan het rookverbod mensen net dat zetje geven waardoor ze volledig stoppen met roken. 
Er zijn compromissen denkbaar zoals het niet doorbetalen van rookpauzes en het gelijktijdig aanbieden van cursussen stoppen met roken. Het zal hoe dan ook een moeilijke discussie worden waarbij u zich niet op uw achterban kunt verlaten omdat die ook verdeeld zal zijn.

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Effectief financieren van uw onderneming
    • Videocollege 32 minuten

    Een gezonde onderneming zet u niet op zonder een degelijke financiële basis. Hoe gaat het financieren van een onderneming in zijn werk? Wat zijn de basisprincipes waar u in ieder...

  • Arboregels voor flexibele werknemers
    • Videocollege 12 minuten

    Iedere werkgever in Nederland is verplicht een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers te creëren. Dit wordt onder meer verwoord in de zorgplicht van de werkgever, die...

Heeft u een vraag over Gezonde leefstijl?

Iels den Dekker

Arbeidshygiënist

Werkoptimaal
Adviseur is nu beschikbaar