Mag ik een verkeersboete onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR?

Mij is momenteel niet helemaal duidelijk of een verkeersboete nu wel of niet ondergebracht mag worden in de vrije ruimte van de WKR. Op verschillende websites staat dat dit mogelijk is wanneer de auto op naam van de werkgever staat, maar in het Handboek Loonheffingen kan ik hier niets over terugvinden. Ook kan ik hier geen jurisprudentie over vinden. Indien dit wel mag vraag ik me tevens af of dan ook de helft van de verkeersboete ingehouden mag worden.

Antwoord

14 december 2017

Het is enigzins complex, maar een kort antwoord op uw vraag is dat een verkeersboete in de vrije ruimte (tool) ondergebracht kan worden als de auto (traject) op naam van de werkgever staat en de boete dus ook aan de werkgever (als houder van het kenteken) wordt opgelegd. In de regels van de werkkostenregeling (WKR) is vastgelegd dat niet als eindheffingsloon (traject) kan worden aangewezen de (verkeers)boete die wordt opgelegd aan de werknemer. Echter, zoals hiervoor aangegeven, is hier geen sprake van als de auto op naam staat van de werkgever. Bij een door de werkgever ter beschikking gestelde auto (lease of eigendom) kan de verkeersboete dus ten laste van de vrije ruimte (traject) komen.

Let op: eindheffingsloon betreft loon van de werknemer, al dan niet als vergoeding of verstrekking. In de (gebruikers)overeenkomst (tool) tussen werkgever en werknemer moet daarom wel zijn vastgelegd dat de verkeersboete op de werknemer verhaald kan worden. Als daadwerkelijk verhaal plaatsvindt op het netto loon, kan er ook niets ten laste van de vrije ruimte worden gebracht.

-------------------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Bart Agerbeek - Hendrikx en Bakker

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Gebruikelijkheidstoets
    • Videocollege 6 minuten

    Werkgevers kunnen de vrije ruimte gebruiken om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen  in onbelast loon voor werknemers om te zetten. Bij het als eindheffingsloon...

  • Vrije ruimte
    • Videocollege 6 minuten

    De vrije ruimte van de werkkostenregeling is de ruimte die werkgevers jaarlijks hebben om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in onbelast loon voor de werknemers...

Heeft u een vraag over Vrije ruimte?

Henk ten Hove

Senior Salarisadviseur

216 Accountants
Adviseur is nu beschikbaar