Mag ik gemaakte kosten bij het verbouwen van een bedrijfspand dat ik vervolgens verhuur, verantwoorden als inkoopkosten?

Ik heb een BV waar ik bedrijfsruimtes verhuur. Ik verbouw momenteel een bedrijfspand naar de wens van een ondernemer om vervolgens dit pand aan hem te verhuren. Ik financiër de verbouwing zelf door middel van een lening. Ik heb bijna € 300.000 aan kosten gemaakt. Ik schat dat het gebouw een waarde vertegenwoordigt van € 400.000. Moet ik de gemaakte kosten verantwoorden als inkoopkosten, waardoor ik een verlies krijg op de winst- en verliesrekening? Hoe neem ik het nieuwe bedrijfspand op in mijn balans? Is dit onder de post 'voorraad'? 

Antwoord

12 januari 2017

Het pand wordt op de balans opgenomen als materieel vast actief (MVA). Het pand wordt tegen de voortbrengingskosten op de balans gezet. De werkelijke waarde doet nog niet ter zake. Als deze hoger is dan de balanswaardering kan er in de toekomst wel belasting verschuldigd zijn over het verschil.

De gemaakte kosten lopen niet via de W&V-rekening maar moeten dus worden geactiveerd. Middels de jaarlijkse afschrijving worden de kosten van dit pand ieder jaar voor een deel in de winstberekening opgenomen.

------------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Willem van Kasteren - WVK Belastingadvies

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Investeren en innoveren
    • Videocollege 16 minuten

    Investeren en innoveren zijn twee belangrijke activiteiten om de groei van uw organisatie zeker te stellen of, nog beter, te stimuleren. Uw organisatie moet zich natuurlijk blijven...

Heeft u een vraag over Bedrijfshuisvesting?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar