Mag onze preventiemedewerker 
ook lid van de OR worden?

Eén van onze preventiemedewerkers is nu ook kandidaat voor de ondernemingsraad. Zij weet veel van veiligheid en gezondheid, dus dat lijkt ons wel handig om deze vrouw in de OR te hebben. Maar mag een preventiemedewerker wel in de OR zitten?

Antwoord

14 april 2015

Wettelijk gezien mag een werknemer best OR-lid én preventiemedewerker zijn. Daar zijn verder geen regels voor. Het is echter de vraag of het wel handig is als uw preventiemedewerker twee petten op heeft. De preventiemedewerker moet de medezeggenschap namelijk adviseren over arbozaken en op dit gebied nauw samenwerken met de OR.

Verwarring

Als uw preventiemedewerker ook lid is van de OR, kan dit problematisch zijn. Kan ze dan nog wel een neutrale positie innemen? Ook voor het preventiewerk binnen uw organisatie kan het verwarring opleveren. Uw andere medewerkers snappen dan misschien niet meer goed of ze nu een objectieve preventiemedewerker is of een verlengstuk van de OR. U profiteert natuurlijk sowieso van de kennis van uw preventiemedewerker, omdat de ondernemingsraad nauw met haar moet samenwerken. Het is daarom verstandiger om een andere kandidaat met verstand van arbo voor de OR te zoeken dan een preventiemedewerker.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Preventiemedewerker?

Iels den Dekker

Arbeidshygiënist

Werkoptimaal
Adviseur is nu beschikbaar