Met welke regels moeten wij rekening houden voor de werkplek?

Dit jaar verhuist onze organisatie naar een ander pand. Om ervoor te zorgen dat de inrichting geheel volgens de wetgeving wordt ingericht, zijn wij op zoek naar de wettelijke normen ten aanzien van de werkplekken. Dit om te voorkomen dat wij na de inrichting en het vernieuwen van de RI&E te maken krijgen met allerlei zaken die wij moeten wijzigen. Waarmee moeten wij rekening houden? 

Antwoord

20 april 2016

Uw vraag is helder, maar ook uitgebereid, want hier is veel over te zeggen. In grote lijnen is er het volgende over te zeggen: 

  • Wettelijke normen voor ruimte per persoon staan in NEN 1824. Ook in de arbocatalogus van uw branche is hier vaak meer informatie over te vinden. 
  • In de arbocatalogus van uw branche staat bijvoorbeeld informatie over het voorkomen van geluidsoverlast, het creëren van een acceptabel binnenklimaat en over goede verlichting. 
  • In de arbocatalogus zijn vaak ook een aantal hoofdstukken gewijd aan de werkplek waar veel beeldschermwerk voorkomt. Denk aan maatregelen voor het werken met de muis, RSI, oogonderzoek en werken met de laptop of meerdere beeldschermen. In de Arbowet kunt u ook terugvinden welke regelgeving er bestaat rondom beeldschermwerk.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Werkplek?

Huub Pennock

adviseur, trainer en coach duurzaam gezond werken

Ergo-balans
Adviseur is nu beschikbaar