Met welke zaken dienen wij (in totaal één vestiging, in Nederland) rekening te houden als we een Duitse accountmanager willen aanstellen die woonachtig is in Duitsland?

Ons bedrijf heeft één vestiging en die is gevestigd in Nederland. Voor onze Duitse markt, overwegen wij een Duitse accountmanager aan te stellen, die woonachtig is in Duitsland en overwegend in Duitsland zal werken. Wij hebben hier echter geen enkele ervaring mee en willen graag weten of dit plan überhaupt uitvoerbaar is en/of met welke zaken wij rekening dienen te houden. Helaas hebben wij hierover nog geen stappenplan of procedure kunnen vinden. Een alternatief is dat wij een accountmanager aanstellen die woonachtig is in Nederland, maar bijvoorbeeld 4 dagen per week werkzaam is in Duitsland. Wellicht is die optie eenvoudiger te realiseren. Kortom: wij vragen ons af wat de best uitvoerbare optie is. Hopelijk kunt u ons hierbij adviseren.

Antwoord

18 december 2017

Beide keuzes zijn goed uitvoerbaar, u bent zeker niet de eerste met deze plannen. In alle gevallen is het zo dat u te maken kunt of zult krijgen met Duitse registratieverplichtingen, (loon)belasting en inhoudingsverplichtingen voor deze accountmanager. Wanneer wordt gekozen voor een in Nederland wonende accountmanager, dan is het eventueel wel mogelijk deze in Nederland sociaal verzekerd te houden en zelfs belastingheffing in Duitsland te voorkomen. Dit alles is afhankelijk van de verdeling van werkzaamheden (meer of minder dan 25% in Nederland werken, meer of minder dan 183 dagen per 12 maanden in Duitsland), verantwoordelijkheden en bevoegdheden. U heeft wel professionele ondersteuning nodig.

------------------------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Kas van der Meulen - TTT-Group

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Buitenlandse werknemers?

Bart Agerbeek

Belastingadviseur, Partner

Agerbeek Advies
Adviseur is nu beschikbaar