Moet u medewerkers voorlichting geven over arbeidsrisico’s?

Antwoord

19 mei 2010

Ja, de Arbowet verplicht u om medewerkers voorlichting te geven over de risico's binnen uw bedrijf. Daarnaast moeten zij duidelijke instructies krijgen om hun taken veilig uit te voeren. Simpelweg de benodigde informatie verstrekken is niet voldoende; de voorlichting en instructies moeten voor alle betrokken medewerkers duidelijk en begrijpelijk zijn. Stem de voorlichting daarom af op de capaciteiten, kennis, ervaring en taal van de betrokken medewerkers. Besteed ook extra aandacht aan kwetsbare groepen binnen uw bedrijf, zoals jongeren en zwangere vrouwen.

Uw organisatie is verplicht om toezicht te houden op naleving van de instructies, en u moet dit zo nodig ook kunnen aantonen. Wijs medewerkers er daarom nooit alleen mondeling op wanneer zij zich niet aan bepaalde veiligheidsvoorschriften houden, maar geef ook een schriftelijke waarschuwing.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Beroepsziekten
    • Videocollege 10 minuten

    Bij beroepsziekten bestaat er een duidelijk verband tussen een ziekte of aandoening en het werk of de arbeidsomstandigheden. Tijdens deze cursus leert u meer over de belangrijkste...

Heeft u een vraag over Preventie?

Huub Pennock

adviseur, trainer en coach duurzaam gezond werken

Ergo-balans
Adviseur is nu beschikbaar