Moeten onze medewerkers kunnen douchen op de werkplek?

Op de werkvloer in onze fabriek is het stoffig en de temperatuur is hoog. Daardoor zijn onze medewerkers aan het einde van de werkdag behoorlijk vuil. De ondernemingsraad wil nu dat we douches installeren, zodat werknemers zich kunnen wassen voordat ze naar huis gaan. Zo’n investering komt ons nu niet goed uit. Zijn we verplicht om voor douches te zorgen?

Antwoord

27 maart 2015

In artikel 3.23 van het Abobesluit staat dat werknemers die door hun werk zo vuil worden dat alleen het schoonmaken van handen en gezicht niet voldoende is, op hun werk moeten kunnen douchen. U moet dan zorgen voor voldoende douches met warm en koud stromend water in een ruime doucheruimte. Bovendien moet u aparte douches voor mannen en vrouwen inrichten. Voordat u de douches laat bouwen, kunt u – in samenwerking met de OR – kort onderzoeken hoeveel werknemers daadwerkelijk willen douchen na hun werk. Zo komen er in ieder geval niet te veel douches. Ga ook na of uw medewerkers een gezamenlijke doucheruimte zien zitten of dat ze de voorkeur geven aan de privacy van een aparte douche. Omdat douches niet in een paar dagen zijn gebouwd, kunt u in de tussentijd zorgen voor mobiele douches. Als u eenmaal douches heeft, moet u er ook voor zorgen dat ze worden schoongemaakt en onderhouden.

Fietsen

Deze regel geldt alleen als uw medewerkers vuil worden door het werk dat ze doen. De werkgever is bijvoorbeeld niet verplicht om douches te installeren omdat werknemers willen douchen nadat ze naar hun werk zijn komen fietsen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Hygiëne?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar