Moeten zelfstandigen en onze directie over incentives zelf nog een heffing betalen?

Wij werken veel met zelfstandigen. Aangezien deze zelfstandigen ook voor onze events en zelfs bedrijfsuitjes naar het buitenland worden uitgenodigd, is de vraag hoe de Belastingdienst oordeelt over deze incentives.

Ons eigen personeel valt hierbij onder de werkkostenregeling (WKR), maar aangezien de zzp'ers niet op onze loonlijst staan, neem ik aan dat zij hier buiten vallen. Maar moeten zij over deze incentives wellicht zelf nog een heffing betalen? En geldt dit ook voor onze directie die alleen managementfee's stuurt en dus ook niet op de loonlijst staan maar wel bij alle events aanwezig zijn?

Antwoord

12 december 2017

ZZP'ers:

de kosten voor de bedrijfsuitjes voor zzp'ers vallen inderdaad niet binnen de vrije ruimte (tool). Echter door de zzp'er zal het voordeel hoogstwaarschijnlijk in de aangifte inkomstenbelasting (traject) aangegeven moeten worden als belastbaar voordeel. Om te voorkomen dat dat een zzp'er geconfronteerd wordt met belastingheffing over het uitje, is het mogelijk een eindheffing voor jullie rekening te nemen, namelijk de eindheffing verstrekkingen aan derden. Bij verstrekkingen tot € 136 is deze eindheffing 45%. Bij verstrekkingen met een waarde boven € 136 is de eindheffing 75%.

De directie:

Waarschijnlijk gaat het hier om aandeelhouders die via een houdstervennootschap werkzaam zijn. Zij zullen dan verloond worden in de eigen houdstervennootschap. De kosten die op hen betrekkking hebben, dienen dan te worden doorbelast naar de vrije ruimte van de houdstervennootschap. Als zij geen aandeelhouder zijn, geldt voor hen hetzelfde als voor de zzp'ers.

-----------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Renee Pauli - Mazars

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet DBA
    • Videocollege 6 minuten

    De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden en vervangt het systeem van de Verklaring arbeidsrelaties (VAR). Tot 1 juli 2018 hebben organisaties...

Heeft u een vraag over Zzp'ers?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar