Mogen fietsplan én auto van de zaak samen voor dezelfde werknemer?

Een werknemer heeft al een auto van de zaak, maar hij wil ook gebruikmaken van een fietsplan. Kan dit tegelijkertijd en onbelast? Zo ja, zitten hier nog voorwaarden aan vast waar we rekening mee moeten houden?

Antwoord

9 april 2015

In theorie is dit geen probleem! U kunt namelijk zelf beslissen wat u voor secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt aan uw werknemers. Hier kan echter wel een prijskaartje aan zitten. 
Bijvoorbeeld, als u bent overgestapt op de werkkostenregeling (WKR) en een fiets onbelast wilt vergoeden, moet u de waarde opnemen in de vrije ruimte. Is deze vol, dan betaalt u eindheffing over het meerdere. Gebruikt u nog de oude regels, dan kunt u een fiets tot € 749 onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Is de fiets meer waard, dan kunt u dit meerdere alleen onbelast geven als u hierover eindheffing betaalt.

Voorwaarde

Om een fiets onbelast te mogen vergoeden onder de oude regels, geldt onder meer de volgende voorwaarde: de werknemer moet meer dan de helft van zijn werkdagen de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Alle andere voorwaarden voor het vergoeden van een fiets onder de oude regels vindt u op de website van de Belastingdienst.

Stad

Het kan dus wel, een fiets én auto van de zaak, maar als u dit onbelast wilt vergoeden onder de oude regeling zonder zelf op te draaien voor de eindheffing, moet de werknemer wel voldoen aan de voorwaarden. Zo kan een werknemer de auto van de zaak op het werk laten staan en op de fiets het woon-werkstuk reizen. Als hij dan een zakelijke afspraak heeft, kan hij de auto nemen. De werknemer kan ook met de auto van zijn huis naar de rand van de stad rijden en dan het resterende deel met de fiets afleggen. In deze gevallen gebruikt de werknemer meer dan de helft van zijn werkdagen de fiets voor zijn woon-werkverkeer en voldoet hij in ieder geval aan deze voorwaarde.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Fietsregeling?

Esther van Tienen

Belastingconsulent, salarisadviseur

Tax Tigers
Adviseur is nu beschikbaar