Mogen wij ook bodembeslag leggen als een afnemer echt niet betaalt?

Nog niet zo lang geleden las ik dat de Belastingdienst bodembeslag mag leggen als een belastingaanslag niet wordt betaald. Nu staat er bij één van onze afnemers een factuur al heel lang open. Aanmanen en herinneren helpt niets. Kunnen wij nu ook bodembeslag leggen bij deze afnemer en is dat een goed alternatief voor een incassotraject?

Antwoord

14 april 2015

Bodembeslag is een bijzondere vorm van executoriaal beslag op roerende zaken die zich op de bodem van een belastingplichtige bevinden. Als bodem moet u denken aan iedere onroerende zaak (zoals een kantoor, loods of bedrijfsterrein). Er is geen bodembeslag mogelijk op vruchten, roerende goederen die dienen tot stoffering van een huis (zoals vloerbedekking, gordijnen, enz.) en landbouwmachines. Bodembeslag is dus niet mogelijk op auto’s en bedrijfsvoorraden. Het doel van bodembeslag is het tegengaan van verkoop of het weghalen van de betreffende goederen. Dit gebeurt dus in het zicht van een dreigend faillissement. Ook al heeft uw onderneming nog een eigendomsrecht op een geleverd goed, zodra bodembeslag gelegd is, kunt u het goed niet zonder meer terughalen. Uw onderneming wordt door bodembeslag dus benadeeld in uw juridische mogelijkheden.

Zelf

De Invorderingswet regelt dat het leggen van bodembeslag is voorbehouden aan ‘s Rijks schatkist. In de praktijk betekent dit dat alleen de ontvanger der belastingen bodembeslag legt. Het is voor uw onderneming dus niet mogelijk om bodembeslag bij een niet-betalende afnemer te (laten) leggen. 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Debiteurenbeheer
    • Videocollege 10 minuten

    Het betalingsmoraal ligt lager dan normaal tijdens de crisis. Dat heeft u waarschijnlijk al wel gemerkt aan het contact met uw klanten. Wat moet u precies doen als uw klanten laat,...

  • Werken met subgrootboeken
    • Videocollege 8 minuten

    Wilt u uw kennis over financiële administratie verbeteren en verfijnen, dan biedt deze cursus uitkomst. Subgrootboeken bieden u een methode om heel snel de stand van zaken wat...

Heeft u een vraag over Debiteurenbeheer?

Jeroen Hettema

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar