Mwst op factuur Duitse leverancier?

Een Duits bedrijf heeft ten behoeve van een beurs in Duitsland voor ons verlichting aangebracht. Ze sturen nu een factuur met Duitse Mwst. Zou dit niet zonder Mwst moeten zijn? Wij zijn een Nederlandse onderneming met BTW-nummer.

Antwoord

1 maart 2017

In aanmerking nemende dat u BTW-ondernemer bent in Nederland en een Duitse ondernemer een dienst aan u verricht, geldt als hoofdregel dat de dienst belast is in het land van de afnemer.

Ervan uitgaande dat u geen Duits BTW-identificatie hebt en niet in Duitsland geregistreerd bent voor de BTW, is de plaats van dienst in dat geval Nederland.

Wanneer het gaat om diensten die betrekking hebben op onroerend zaken geldt een uitzondering op de hierboven genoemde hoofdregel. Diensten die betrekking hebben op onroerende zaken zijn namelijk belast in het land waar de onroerende zaak gevestigd is.

Van een dienst met betrekking tot een onroerende zaak is vereist dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen de dienst en de onroerende zaak. Dit is volgens de BTW-verordening het geval als:

 • de diensten zijn afgeleid van een onroerende zaak en de zaak een onderdeel is van de dienst en centraal staat bij de verrichte diensten en daarbij van wezenlijk belang is;
 • de diensten verricht worden voor of gericht zijn op een onroerende zaak met als doel de juridische of fysieke wijziging van het goed.

Van belang daarbij is of de verlichting na installatie daarvan opgaat in het onroerend goed, of eenvoudig weer te verwijderen is. In het eerste geval is de dienst als een dienst met betrekking tot het onroerend goed aan te merken, en is er BTW verschuldigd in Duitsland omdat dit de standplaats van het onroerend goed is. De Duitse Mwst. op de factuur zou dan juist zijn. Wanneer het daarentegen gaat om lampen die bijvoorbeeld eenvoudig verplaatsbaar zijn en na de beurs weer worden verwijderd, is geen sprake van een dienst aan een onroerende zaak, en is er BTW verschuldigd in het land van de afnemer. De Duitse ondernemer moet u in dat geval een factuur sturen zonder BTW, en verlegd de BTW aan u. U doet dan in Nederland BTW-aangifte en geeft de BTW aan bij vraag 4b.

-----------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Carola van Vilsteren - Van Vilsteren BTW advies

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

 • BTW berekenen bij betalingskorting?

  Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

 • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

  Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

 • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

  In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Willem van Kasteren

Belastingadviseur

WVK Belastingadvies
Adviseur is nu beschikbaar