Recht op WW na nemen van ontslag?

Een werknemer van onze organisatie heeft na een conflict zelf op staande voet ontslag genomen. Heeft hij dan nog recht op een werkloosheidsuitkering (WW) van UWV?

Antwoord

20 april 2015

Neemt een werknemer ontslag, dan ligt het aan de situatie of hij recht heeft op een WW-uitkering. Als er geen acute noodzaak voor was, kan de werknemer ‘verwijtbaar werkloos’ zijn en dan vervalt zijn recht op een WW-uitkering. Dit geldt ook als zoiets gebeurt tijdens de proeftijd.

Bijzonder

De werknemer zal waarschijnlijk wel een bijstandsuitkering kunnen krijgen na zijn ontslag, maar als hij verwijtbaar werkloos wordt bevonden, kan hij hierop worden gekort. Is er nu sprake van bijzondere omstandigheden, dan kan de werknemer die ontslag neemt toch in aanmerking komen voor WW. Mogelijk is hij ziek geworden vanwege problemen op het werk, pesterijen, bedreigingen of een hoge werkdruk. Hij behoudt dan zijn WW-uitkering als hij ontslag neemt. Dit geldt ook als de werknemer moet verhuizen, omdat zijn partner na werkloosheid een baan vindt of ergens anders moet werken na een reorganisatie, en de reistijd meer dan drie uur bedraagt.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Werkloosheidswet (WW)?

Esther van Tienen

Belastingconsulent, salarisadviseur

Tax Tigers
Adviseur is nu beschikbaar