Mag er een onbelaste reiskostenvergoeding aan een werknemer verstrekt worden die een auto van de zaak heeft voor woon-werkverkeer maar vaak met fiets naar werk gaat?

Bij één van mijn klanten heeft een medewerker de beschikking over een bestelauto waarmee hij naar klanten rijdt, maar ook wordt de auto gebruikt t.b.v. zijn woon-werkverkeer. Ongeveer zes maanden per jaar laat deze medewerker de auto op het werkgeversadres staan en fietst hij de route van zijn woning naar zijn werk heen en terug. Hij betaalt geen bijtelling omdat de auto alleen zakelijk en voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Maar hij vraagt om een reiskostenvergoeding voor de periode dat hij met de fiets naar het werk komt.

  1. Mag er een onbelaste reiskostenvergoeding aan deze medewerker worden betaald?
  2. Zo ja, mag dat een vaste vergoeding per maand zijn gebaseerd op 107 werkdagen per jaar (helft van 214 werkdagen die hij op de fiets komt)? Of zal hij de kilometers moeten declareren?

Antwoord

13 april 2017

De medewerker heeft de auto tot zijn beschikking voor vervoer tijdens de arbeid. Daarnaast maakt hij voor ongeveer de helft van zijn aantal werkdagen gebruik van deze auto voor woon-werkverkeer. Om aan te tonen dat de auto uitsluitend zakelijk wordt gebruikt dient er een sluitende kilometerregistratie te worden bijgehouden. 

Als aangetoond kan worden dat de betreffende persoon voor woon- en werkverkeer maar gedeeltelijk van deze auto gebruikmaakt (op basis van de sluitende kilometerverantwoording), kan voor de overige dagen een reiskostenvergoeding worden verstrekt. Meest praktisch is om de vergoeding die mag worden verstrekt te verdelen over de dagen en de vergoeding te baseren op het aantal dagen dat wordt gereist met de fiets.

---------------

Deze vraag is beantwoord door:

Jan Timmers - Finovion

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Reiskosten?

Frans Jacobs

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en professionele vaardigheden

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar