Spuuglelijke prullaria toch bewaren?

Laatst hadden wij een delegatie uit Rusland over de vloer. Het bezoek was zeker geslaagd, maar we werden overspoeld met grote relatiegeschenken, en dan ook nog van het foeilelijke soort. En ik heb al zo weinig ruimte over hier op kantoor en in het archief! Wat moet ik nou met die ondingen? Kan ik ze gewoon weggooien of is dat respectloos?

Antwoord

10 april 2015

Het is jammer dat u niet specificeert om wat voor relatiegeschenken het gaat, de nieuwsgierigheid van uw redactie is nu wel geprikkeld. U zou kunnen overwegen om een deel van de geschenken weg te gooien en een kleine selectie in het archief te bewaren. Maar zelfs dat is niet noodzakelijk. Want zeg nu zelf: lopen de Russen de deur bij u plat, en staan ze volgende week weer op de stoep van uw organisatie? Daarnaast zullen zij bij een eventuele volgende keer heus niet vragen waarom u dat gebreide schilderijtje niet in de hal opgehangen heeft. Een relatiegeschenk is namelijk een aardigheid om de band van dat moment (en hopelijk voor de toekomst) te bestendigen. Het is geen persoonlijk cadeau waarin de gever zijn hele ziel en zaligheid heeft gelegd. Daarnaast is vragen naar de exacte locatie van een cadeau onbeleefd, dus dat zullen zij sowieso wel uit hun hoofd laten. Ontvangers van cadeau’s mogen zelf weten wat zij ermee doen. Ook als dat diep in het archief wegstoppen of zelfs weggooien betekent.

Beledigend

Wat ú in ieder geval niet moet doen, is zeggen dat al die relatiegeschenken bij een volgend bezoek in Rusland mogen blijven. Ook al kleedt u het netjes in met een mededeling dat u het gebaar wel op prijs stelt, maar dat het echt niet hoeft. Dat kunnen relaties als beledigend ervaren. Het geven en ontvangen van relatiegeschenken hoort nu eenmaal bij het zakenleven.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen