Studiekosten: privé of in bv aftrekken?

Als dga wil ik mijn kennis op peil houden door regelmatig cursussen te volgen. Studiekosten zijn onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar, maar wat is als dga voordeliger: aftrek in privé of via de aangifte van mijn bv?

Antwoord

30 maart 2015

Aan de aftrek van studiekosten als privépersoon zitten meer beperkingen dan aan een aftrek via uw onderneming. Via uw bv mag u bijvoorbeeld ook aan de opleiding gerelateerde reiskosten aftrekken, of eventuele kosten voor studiereizen. Daarnaast kunt u als ondernemer eventuele door uw onderwijsinstelling in rekening gebrachte BTW verrekenen. Privé kunt u tot maximaal € 15.000 aftrekken. Bij aftrek via uw bv geldt dit plafond niet.

Tarief

Uiteindelijk is uw belastingtarief in box 1 van belang om te bepalen of de aftrek van de studiekosten privé of zakelijk aantrekkelijk is. Valt u voor de inkomstenbelasting in box 1 namelijk onder 52%, dan kunt u uw studiekosten voor 52% aftrekken. Dit is een gunstiger percentage dan waartegen u de kosten via uw bv af kunt trekken. Dat tarief is immers 40% tot maximaal 43,75% (gecombineerd tarief van IB en VPB).

Zakelijkheid

Zoals gezegd kunt u via uw bv wel meer gerelateerde kosten aftrekken. De Belastingdienst kijkt bij een aftrek in uw bv overigens streng of uw opleiding wel zakelijk relevant is voor uw onderneming. Een cursus Latijn is hoogstwaarschijnlijk niet aftrekbaar als u dga bent van een garagebedrijf

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Belastingaangifte?

Jan Timmers

Adviseur financiële administratie en fiscale zaken

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar