Wat gebeurt er als de ondernemer de transitievergoeding niet kan betalen van twee werknemers nadat de onderneming wordt gestaakt wegens pensioen ondernemer?

Wanneer een ondernemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zijn eenmanszaak wil staken (is niet verkoopbaar), dan moet hij transitievergoeding betalen aan zijn twee personeelsleden die al 20 jaar voor hem werkzaam zijn geweest. Wat gebeurt er als het bedrijf niet genoeg liquide middelen heeft om dit te kunnen betalen?

Antwoord

9 maart 2017

Wanneer er sprake is van bedrijfsbeëindiging, dan kan een ondernemer een ontslagvergunning van UWV krijgen voor het mogen opzeggen van de arbeidsovereenkomst van het personeel. Echter, in dat geval dient er inderdaad aan de transitievergoeding te worden voldaan. Wanneer de ondernemer daartoe niet in staat is, zijn er de volgende opties:

 • Als de bedrijfseconomische situatie zodanig slecht is dat de onderneming op het randje van faillissement staat, is het (vaak) mogelijk om een beroep te doen op de 'overbruggingsregeling transitievergoeding'. Wanneer een beroep daarop slaagt, dient er slechts aan de transitievergoeding te worden voldaan met een fictieve indiensttredingsdatum van 1 mei 2013. De dienstjaren voor deze datum tellen dus niet mee bij de berekening. De transitievergoeding zal hierdoor vrij laag zijn.
 • Proberen om in onderling overleg met de werknemers tot een einde van de arbeidsovereenkomst te komen via een vaststellingsovereenkomst. Partijen zijn dan niet gebonden aan de transitievergoeding en kunnen afspreken dat er geen of minder (of meer) dan de transitievergoeding zal worden voldaan. Hiervoor is dus wel de medewerking van de werknemers vereist en vaak zullen zij niet willen instemmen met een regeling waarbij ze minder ontvangen dan de transitievergoeding.

Wanneer beide opties niet mogelijk zijn, is er geen goede andere optie. Dat zou betekenen dat de ondernemer zou moeten doorwerken en een spaarpot zou kunnen aanleggen voor de transitievergoeding. Een laatste optie is het aanvragen van het faillissement (indien daar verder aanleiding toe is, gezien de financiele situatie en meerdere schuldeisers). In geval van faillissement is er geen transitievergoeding verschuldigd.

-----------------------------

Stel ook een zakelijke vraag aan één van de adviseurs van de adviesdesk. Binnen vijf werkdagen heeft u een antwoord op maat!

 

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • WWZ deel 5: Transitievergoeding
  • Videocollege 10 minuten

  In deze korte cursus wordt er dieper ingegaan op de transitievergoeding. Nu de WWZ is ingegaan, zijn er een aantal zaken rond het ontslag en de ontslagvergoeding veranderd. Deze cursus...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

 • Ontslag op staande voet: wat nu?
  • Videocollege 12 minuten

  Hoewel u natuurlijk hoopt dat het nooit gebeurt, kan er in uw organisatie iets vervelends voorvallen. En voor u het weet roept een werknemer in hevige gemoedstoestand ‘dat hij...

Heeft u een vraag over Transitievergoeding?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar