Verplicht meedoen aan mediation?

Een medewerker heeft zich ziek gemeld vanwege een conflict over zijn re-integratie. We zijn nu van plan om een externe mediator in te schakelen. Kunnen we de medewerker dwingen om mee te werken of kan hij dit gewoonweg weigeren?

Antwoord

1 april 2015

Een werknemer is verplicht optimaal mee te werken aan zijn re-integratie, als hij het recht wil behouden op loondoorbetaling. Deze plicht mag u gerust ruim opvatten. Als uw organisatie mediation inzet als instrument voor re-integratie, mag de medewerker zijn medewerking hieraan niet zomaar weigeren.

Uit jurisprudentie blijkt dat dit – onder meer – samenhangt met de vraag of mediation past bij het soort conflict en of te verwachten is dat mediation bijdraagt aan de oplossing ervan. Als u hard kunt maken dat mediation een redelijke kans van slagen heeft, staat u sterker als het tot een rechtszaak komt. Wel is het zo dat mediation alleen werkt als de strijdende partijen bereid zijn er samen uit te komen. U kunt het onderzoek hiernaar ook overlaten aan de mediator. Hij kan verkennen onder welke voorwaarden de medewerker misschien (alsnog) tot een gesprek bereid is. Wil de medewerker na dit gesprek nog steeds niet meewerken, dan kunt u het proberen met opschorting van de loondoorbetaling. De kans dat de medewerker naar de rechter stapt, is dan wel groter.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Hoe los ik een arbeidsconflict op?

    Het botert niet helemaal tussen mij en een werknemer, mede doordat hij naar mijn mening niet goed functioneert. Ik wil dit conflict graag oplossen. Hoe pak ik dat aan?

  • Waarin verschilt arbitrage van mediation?

    Als u en uw medewerkers het conflict niet tot een oplossing kunnen brengen en mediation geen soelaas biedt, kunt u ook kiezen voor arbitrage. Het grote verschik met mediation...

Heeft u een vraag over Mediation?

Hans van der Spek

Manager Kenniscentrum HRM

Berenschot
Adviseur is nu beschikbaar