Waar bestaat de identificatieplicht voor uw werkgever uit?

Antwoord

15 juni 2011

De identificatieplicht voor een werkgever bestaat uit drie onderdelen:

 • Verificatieplicht
  Uw werkgever beoordeelt het identiteitsbewijs (een rijbewijs is in dit geval niet geldig) van nieuwe medewerkers op echtheid en geldigheid. Uw werkgever controleert ook de identiteit. In de Wet arbeid vreemdelingen staan aanvullende regels voor werknemers met de niet-Nederlandse nationaliteit.
 • Bewaarplicht
  Uw werkgever kopieert het identiteitsbewijs van alle werknemers die in dienst komen en bewaart deze in de administratie. Het bedrijf is verplicht om de kopie te bewaren in de loonadministratie tot minstens 5 jaar na het einde van het kalenderjaar waarin een werknemer uit dienst is gegaan.
 • Zorgplicht
  Uw werkgever zorgt ervoor dat alle werknemers altijd een geldig identiteitsbewijs (mag ook een rijbewijs zijn) kunnen tonen als zij aan het werk zijn. Het bedrijf hoeft niet in de gaten te houden wanneer het paspoort verloopt.

Het College Bescherming Persoonsgegevens ziet toe op de naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Overtreedt uw werkgever de wet dat kan het CBP uw organisatie een dwangsom opleggen.

De identificatie-, bewaar- en zorgplicht geldt voor alle medewerkers, dus ook voor (buitenlandse) uitzendkrachten en vreemdelingen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Identificatieplicht
  • Videocollege 6 minuten

  De identificatieplicht houdt in dat werkgevers de identiteit van nieuwe werknemers moeten vaststellen. De identificatieplicht bestaat uit drie delen: de verificatieplicht, de bewaarplicht...

 • AVG: privacyregels op en rond de werkvloer
  • Videocollege 20 minuten

  De privacyregels die de AVG voorschrijft, hebben ook betrekking tot een aantal belangrijke personeelskwesties, zoals personeelsdossiers, identificatieplicht, internetprotocol, thuiswerken,...

Heeft u een vraag over Identificatieplicht?

Marjol Nikkels

Specialist Sociale Wetgeving

CS Opleidingen
Adviseur is nu beschikbaar