Waarom is het soms Alleen lezen?

Soms wordt een Office-bestand dat ik regelmatig en vanaf dezelfde locatie normaal kan openen, geopend in Alleen lezen-modus. Dat is vervelend, zeker als ik daar pas achterkom na allerlei bewerkingen die ik dan opnieuw moet doen. Hoe kan ik dit voorkomen?

Antwoord

1 april 2015

Om te beginnen: u hoeft de wijzigingen in die situatie gelukkig niet opnieuw aan te brengen. Geef het Alleen lezen-bestand gewoon een andere naam via Opslaan als (dus inclusief de wijzigingen), sluit het Alleen lezen-bestand, verwijder het uit de map, en verander de naam van de nieuweling in de oorspronkelijke naam. Maar nu de oorzaak. De kwestie speelt al lange tijd, en in vele situaties met allerlei vormen en versies van de Office-programma’s. Er is altijd een reden dat u een bestand niet in de normale modus kunt openen, maar vaak is die niet zo makkelijk te achterhalen. Enkele van de belangrijkste triggers:

  • U opent het bestand terwijl het systeem bezig is met een licentie- of activatiecheck. Officebundels in domeinserversituaties, in abonnementsvorm of met automatische update- en activatie-instellingen doen dit om de haverklap.
  • Er treedt een vergrendeling op van het bestand (om het te bewerken), omdat het door het systeem niet wordt vertrouwd (zie Vertrouwenscentrum), uit een niet-geverifieerde bron afkomstig is, via internet is toegezonden, of iets dergelijks. De blokkade omdat het document macro’s kan bevatten uit zich trouwens op een andere manier: meestal wordt dan alleen de uitvoering van de macro’s geblokkeerd.
  • Ook andere processen die op de achtergrond door het besturingssysteem worden uitgevoerd – waaronder ook scans door ad-, spy- of malwarebestrijdingsprogramma’s, (register)cleaningprogramma’s, en dergelijke – kunnen de normale opening van bestanden verhinderen.

Het blijkt lastig om te achterhalen wat nu precies de oorzaak is geweest, als het verschijnsel zich voordoet. Behulpzaam kunnen de logboeken zijn die in het systeem worden bijgehouden: als u in het zoekvak van het Startmenu ‘logboek’ typt, vindt u twee belangrijke hulpmiddelen: Gebeurtenislogboeken weergeven, en Locatie-activiteiten weergeven. Zoek in de logs naar (fout)meldingen van rond de tijd dat het verschijnsel zich voordeed. Grote kans dat u daarmee op het goede spoor komt van de oorzaak.

Gerelateerd aan dit antwoord

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Office 2013?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar