Waarom is stress door overwerk moeilijk te signaleren?

Antwoord

14 juli 2010

Overwerk hoeft geen problemen op te leveren, zolang het incidenteel is. Maar zo gauw een werknemer overbelast raakt door overwerk, ontstaat werkstress. Het is van belang dat u als arboprofessional tegen werkstress optreedt. Sterker nog, dit is verplicht: het valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waar u uw werknemers tegen moet beschermen volgens de Arbowet.

Het is echter niet eenvoudig om werkstress en een te hoge werkdruk tijdig te signaleren. De ene werknemer kan nu eenmaal meer werkdruk aan dan de ander. Daarnaast aarzelen medewerkers vaak om stress bij u aan te kaarten, uit angst dat ze zwak overkomen. Let daarom zelf heel goed op veranderingen in de houding en het gedrag van uw werknemers.

Houd ook de medewerkers in de gaten die vrijwillig overwerken, omdat ze het geld goed kunnen gebruiken. Ook zij lopen het risico dat ze zichzelf ongemerkt voorbijlopen.

Op www.arboportaal.nl vindt u een overzicht van oorzaken van werkdruk en mogelijke oplossingen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
    • Videocollege 12 minuten

    PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

  • Beroepsziekten
    • Videocollege 10 minuten

    Bij beroepsziekten bestaat er een duidelijk verband tussen een ziekte of aandoening en het werk of de arbeidsomstandigheden. Tijdens deze cursus leert u meer over de belangrijkste...

Heeft u een vraag over Psychische klachten?

Hilde Vossen

Veranderspecialist

De Veranderspecialist
Adviseur is nu beschikbaar