Waarom werkt SecureBoot niet?

Na de upgrade naar Windows 8.1 verschijnt in het beeldscherm een foutmelding dat er een configuratiefout is opgetreden in SecureBoot. Wat betekent dit en hoe los ik dit op?

Antwoord

13 april 2015

Met de komst van Windows 8 heeft Microsoft het onderdeel SecureBoot geïntroduceerd, dat uw computer moet beschermen tegen malware. De werking komt erop neer dat tijdens het opstarten van de pc alleen software met een geldig certificaat of digitale handtekening kan worden geladen. Het mechanisme maakt deel uit van de zogenoemde UEFI-specificaties (Unified Extensible Firmware Interface), de opvolger van het BIOS. Maar het blijkt dat niet alle hardwareproducenten deze update van hun firmware op dezelfde manier hebben geïmplementeerd, waardoor op sommige apparaten (merken) het onderdeel niet correct functioneert.
U kunt vanuit twee uitgangspunten werken: vanuit het besturingssysteem, of vanuit de hardware.

  • Microsoft heeft een extra update beschikbaar in het Downloadcentrum van de Knowledge Base (webpagina: support.microsoft.com/kb/2902864). Zorg er wel voor dat u de juiste versie kiest: x86 (32-bits) of x64. Het voordeel van deze methode is dat u er geen ingewikkelde ingrepen in het BIOS of het register voor hoeft uit te voeren.
  • De andere aanpak betekent dat u naar de supportsite van de hardwarefabrikant van uw computer zult moeten surfen, om daar op te zoeken of er een update voor de firmware of het BIOS beschikbaar is. Die zult u dan ook nog moeten doorvoeren, en dat is voor (eind)gebruikers soms best een lastige procedure.

Eigenlijk is de laatste methode alleen nuttig als ook andere instellingen in het BIOS verouderd zijn, maar het systeem verder nog prima functioneert en volop in gebruik is.

Gerelateerd aan dit antwoord

Heeft u een vraag over Windows 8?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar