Wanneer heeft u recht op ontheffing voor de BTW-aangifte?

Antwoord

23 oktober 2012

Ondernemers met een lage omzet kunnen een ontheffing voor de BTW-aangifte aanvragen. Als u verwacht dat u als gevolg van de kleine ondernemersregeling geen BTW hoeft te betalen dan kunt u bij de Belastingdienst een ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de BTW vragen (controleer het normbedrag BTW waar u onder moet vallen). Het voordeel hiervan is dat u geen aangifte BTW meer hoeft te doen. Op de facturen die u aan uw afnemers uitschrijft, mag u geen BTW vermelden. Er geldt een beperkte administratie. De facturen die u ontvangt, moet u zeven jaar bewaren (of tien jaar als het gaat om facturen over aankopen van onroerende zaken).
Het nadeel van de ontheffing kan zijn dat u, omdat u geen aangifte doet, geen recht heeft op teruggaaf van de (voorbelaste) BTW bij investeringsplannen.

 

 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Hans Broekhuis

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar