Wanneer moet u een RI&E opstellen en actualiseren?

Antwoord

16 december 2009

Werkgevers moeten in principe altijd een RI&E opstellen; u ontkomt er alleen aan als u voor minder dan 40 uur medewerkers in dienst heeft. In artikel 5 van de Arbowet is vastgelegd dat de werkgever verplicht is om in het kader van zijn zorgplicht een RI&E op te stellen.

Artikel 5.4 van de Arbowet bepaalt dat u de RI&E moet aanpassen ‘zo dikwijls als de daarmee opgedane ervaring, gewijzigde werkmethoden of werkomstandigheden of de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening daartoe aanleiding geven'. Dit betekent dat u de RI&E moet aanpassen als de werksituatie verandert, zoals bij de aanschaf van een nieuwe machine of een productiewijziging. Ook als de arbeidsomstandigheden veranderen, of er relevante ontwikkelingen zijn in bijvoorbeeld de bedrijfsgezondheidszorg of ergonomie moet u de RI&E actualiseren.

De Arbowet vermeldt niet hoe vaak u de RI&E moet bijstellen als de arbeidsomstandigheden in uw organisatie niet (wezenlijk) veranderen. Het is wel verstandig om dit minstens één keer per jaar te doen. Zo voorkomt u aansprakelijkheidskwesties.

Kijk op www.rie.nl voor een overzicht van RI&E-instrumenten.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet- en regelgeving voor ondernemers
    • Videocollege 29 minuten

    De cursus 'Wet en regelgeving voor ondernemers' bespreekt achtereenvolgens de hoofdzaken van de Arbowet, de Wet bescherming persoonsgegevens, Regelgeving voor bedrijf en omgeving en...

  • Arboregels voor flexibele werknemers
    • Videocollege 12 minuten

    Iedere werkgever in Nederland is verplicht een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers te creëren. Dit wordt onder meer verwoord in de zorgplicht van de werkgever, die...

Heeft u een vraag over Arbowet?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar