Wat als ik te veel werkbonus toepas?

Ik las in een artikel dat de werkbonus volgend jaar waarschijnlijk via de loonbelasting gaat lopen. Ik moet dit dus straks voor oudere werknemers invoeren in de salaris­administratie. Maar wat als een werknemer door overwerk het jaarbedrag overschrijdt en de werkbonus al (deels) is verwerkt in de uitbetaling?

Antwoord

9 april 2015

In het Belastingplan 2013 stond al dat de werkbonus van de inkomstenbelasting naar de loonbelasting zou overgaan. Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan met deze maatregel, loopt de werkbonus per 1 januari 2014 via de loonadministratie.

Overwerk

De werkbonus geldt dit jaar voor werknemers die in 1949, 1950, 1951 of 1952 zijn geboren en in 2013 een loon ontvangen dat tussen de € 17.139 en € 33.326 ligt. De grondslag van deze werkbonus is het fiscale loon, dit is dus inclusief overwerkloon, bonussen en dergelijke. Hier ontstaat ook meteen een verwarrend punt, want dit soort beloningen worden belast via de tabel bijzondere beloningen en de werkbonus wordt straks in de maandtabel verwerkt. Dit betekent dat u op basis van het reguliere maandloon de werkbonus kunt toepassen, maar dat door bijvoorbeeld overwerk het loon stijgt en dus blijkt dat de werknemer recht heeft op een lagere bonus dan is berekend. Dit moet de werknemer in zijn aangifte inkomstenbelasting verrekenen. U kunt ook niet zomaar stoppen met de toepassing van de werkbonus. Dit moet altijd het initiatief van de werknemer zijn.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Beloningen
    • Videocollege 12 minuten

    In deze cursus wordt de fiscale behandeling van loon onder de loep genomen. Daarbij staat de behandeling van loon in geld en loon in natura centraal. Ook wordt er aandacht besteed aan...

  • Competentiemanagement
    • Videocollege 14 minuten

    Er zijn verschillende manieren waarop u de prestaties van het personeel kunt beoordelen. Werkt uw organisatie resultaatgericht, dan wilt u mogelijk werkgedrag meetbaar maken. Dit kunt...

Heeft u een vraag over Beloningssysteem?

Elke Schulting

Adviseur Belonen en Organisatie-ontwerp

STYR & company
Adviseur is nu beschikbaar