Wat houdt de zorgplicht van de werkgever op het gebied van arbo concreet in?

Ik lees veel over de zorgplicht van de werkgever op internet, maar nergens vind ik concreet wat dit nu precies inhoudt. Wat betekent de zorgplicht precies en wat moet ik er precies mee als arboprofessional?

Antwoord

12 mei 2011

De werkgever is verantwoordelijk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Hij moet de werkplek en de werkzaamheden zo inrichten en de werknemer zodanig voorlichten dat die laatste zijn werk op een verantwoorde en veilige manier kan uitvoeren. De zorgplicht houdt niet op aan de grens van het bedrijfsterrein of de deur van het bedrijfspand, maar geldt ook voor het woon-werkverkeer, voor tewerkstelling bij een andere werkgever en voor thuiswerkers. Voldoet de werkgever niet aan zijn zorgplicht, dan kan de werknemer hem aansprakelijk stellen voor schade aan zijn gezondheid die daar het gevolg van is.

Bij schade draait het niet alleen om fysieke aandoeningen. De werkgever moet ook psychische schade als gevolg van de werkzaamheden of omstandigheden voorkomen. Op die manier kan hij bijvoorbeeld aansprakelijk zijn voor een burn-out.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Identificatieplicht
    • Videocollege 6 minuten

    De identificatieplicht houdt in dat werkgevers de identiteit van nieuwe werknemers moeten vaststellen. De identificatieplicht bestaat uit drie delen: de verificatieplicht, de bewaarplicht...

  • Arboregels voor flexibele werknemers
    • Videocollege 12 minuten

    Iedere werkgever in Nederland is verplicht een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers te creëren. Dit wordt onder meer verwoord in de zorgplicht van de werkgever, die...

Heeft u een vraag over Zorgplicht?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar