Wat houdt werken volgens de POWER-methode in?

Om stress en werkdruk te verminderen kan volgens de zogenoemde POWER-methode worden gewerkt. Wat houdt dit precies in?

Antwoord

24 mei 2019

In de POWER-methode staat POWER voor: Pauzeer, Orden, Werk, Excelleer, Recreëer (dit is geen vaste volgorde). In tijden van grote drukte pakt u uw POWER-hand (duim = P, et cetera) en kiest een van de vingers. Vraag u dan af wat u op dat moment het meeste nodig heeft. En nee, dat is zeker niet altijd uw middelvinger (= Werk). Afwisseling is zeker noodzakelijk!

In het kort moet u aan de volgende voorwaarden voldoen om gezond te werken volgens het POWER-principe:

P: Pauzeer
Juist als u het enorm druk heeft is het belangrijk geregeld te pauzeren. Doet u dit niet is de kans dat u ongelukken maakt groot, omdat u impulsief wilt reageren. Door eerst rustig om u heen te kijken, maakt u veel betere keuzes.

O: Orden
Als je weet wat je wilt, moet, kunt en mag, is het ordenen zelf een leuke bezigheid. Zorg ervoor dat u uw werk en omgeving altijd ordent, door wanorde zinken uw creativiteit en uw energie in het moeras.

W: Werk
‘Gewoon’ uw (week)agenda volgen en aan de slag gaan. Hiervoor heeft u discipline en concentratie nodig, het is niet eenvoudig. Het gaat het beste als u prettig wordt uitgedaagd in uw bezigheden en uw vaardigheden.

E: Excelleer
Niets is zo deprimerend als zeer regelmatig denken dat u te weinig presteert. Als u lekker in het werk zit is daarvan geen sprake: u doet waar u goed in bent, en u bent goed in wat u doet. Plezier in uw werk is hier het uitgangspunt. Sta stil bij alles wat u goed gelukt is (een offerte, een lastig telefoontje), geniet ervan en bouw het uit.

R: Recreëer
Doe in uw vrije tijd iets waar u uitzonderlijk veel plezier aan ontleent. Het maakt niet uit wat het is en of u daar een hele dag of slechts een half uur van geniet. Als u uw werk maar even helemaal loslaat. Dat is moeilijk als u het druk heeft, maar doe het toch. Zorg voor die balans.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Functieprofiel ontwerpen en gebruiken
  • Videocollege 30 minuten

  Werkgevers ontkomen er niet meer aan: met het oog op zowel het belonen als het beoordelen van het personeel zullen alle functies binnen de organisatie helder en concreet moeten zijn....

 • Effectief uw gesprekspartner beïnvloeden
  • Videocollege 15 minuten

  Beïnvloeden is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die veel met verschillende partijen en personen samenwerkt. Hoe overtuigt u anderen van uw mening of standpunt? In deze...

 • Competentiemanagement
  • Videocollege 14 minuten

  Er zijn verschillende manieren waarop u de prestaties van het personeel kunt beoordelen. Werkt uw organisatie resultaatgericht, dan wilt u mogelijk werkgedrag meetbaar maken. Dit kunt...

Heeft u een vraag over Persoonlijke vaardigheden?

Laurens van der Horst

Eigenaar, trainer, communicatiespecialist

Bureau Spraakwater
Adviseur is nu beschikbaar