Wat is een image?

Antwoord

16 maart 2010

Een image bevat een volledig functionele kopie van een (partitie van een) schijf, bijvoorbeeld van een goed werkend systeem inclusief het besturingssysteem en alle programma’s en bestanden die erop staan. Maar ook van (grote) schijven met alleen gegevens en zonder besturingsomgeving, kunt u een image maken. U heeft er speciale software voor nodig, zoals Norton Ghost van Symantec of het gratis DriveImage XML. Zulke software maakt een sector-voor-sector een exacte kopie van de harde schijf of een partitie ervan, inclusief bootsectoren, bestandstabellen (FAT, NTFS), systeem- en registerbestanden en alle verdere mappen, bestanden en instellingen. Zo'n imagebestand kunt u terugzetten (‘restore’) na een calamiteit: die overschrijft dan de bestaande inhoud van (de partitie van) de harde schijf die was beschadigd of besmet. Daarna werkt alles weer zoals op het moment dat u de image maakte. Het is een veelgebruikte methode om systeemschijven te back-uppen omdat dit niet dagelijks hoeft te gebeuren.

Controleer altijd vóór u een image gaat maken of de schijf of de partitie helemaal schoon is (scannen op malware) en soepel loopt (bijvoorbeeld defragmenteren). Zo voorkomt u dat u een image maakt die ook de oorzaak van de crash of de malwarebesmetting bevat.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

  • Hoe verwijder je Software Manager?

    Onlangs dook een pop-up op met de naam Software Manager en met een vreemde inhoud: een webpagina die niet opgehaald kan worden. Lijkt me niets zinvols, dus wil ik het...

  • Is er een alternatief voor PowerPoint?

    Mijn werknemers en ik hebben een smartphone, iPhone en tablet. Zijn er alternatieven voor PowerPoint om onderweg eenvoudig een presentatie in elkaar te zetten?

  • Wat zijn de PowerPoint-alternatieven?

    Ik houd geregeld presentaties. Daar gebruik ik zonder nadenken PowerPoint voor. Maar eigenlijk vind ik PowerPoint-presentaties maar saai. Zijn er goede alternatievenvoor...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Softwaretips?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar