Wat is een passende beloning voor werknemers bij referral recruitment?

Wij willen onze werving verbeteren door werknemers meer aan te sporen om mensen uit hun netwerk aan te dragen, want wij vermoeden dat dit netwerk veel goede kandidaten bevat. Momenteel lijken onze werknemers echter onvoldoende gemotiveerd voor deze via-via werving. Kunnen wij met een bepaalde beloning de werknemers activeren?

Antwoord

1 april 2015

Werknemers activeren met een (financiële) beloning kan werken, maar u moet van tevoren wel goed nadenken over de beloningswijze. Betaalt u alleen voor een langdurig ingevulde vacature of voor elk aangeleverd cv? Laatstgenoemde is slimmer, maar meer geschikt voor een vermogende organisatie. Wat uw financiële mogelijkheden ook zijn; bedenk dat een sterk referral-beleid juist kosten bespaart. U bent minder geld kwijt aan dure bemiddelingsbureaus en advertenties. Bovendien verkort referral recruitment de doorlooptijd en zorgt het voor een lager verloop. De beloning voor een succesvol verwijzende werknemer is daarmee een nuttige investering. U kunt hierbij als regel hanteren dat u de werknemer pas uitbetaalt als de aangeboden kandidaat na de proeftijd nog werkzaam is. De kwaliteit van de aanname is dan gewaarborgd wat een hoge beloning rechtvaardigt. Betaal deze wel direct na de proeftijd zodat u de verwijzende werknemer niet demotiveert.

Hoogte

Als u de beloningswijze heeft vastgesteld, kunt u de hoogte van de beloning bepalen. functietype. Is het aanbod op de arbeidsmarkt voor de functie laag, dan is de kandidaat meer waard. Koppel hier een hogere beloning aan dan een functie die u makkelijker invult. Deze variërende aanbrengpremie prikkelt werknemers en houdt hun aandacht vast. De beloning moet verder in verhouding zijn. Een laag bedrag motiveert onvoldoende en een hoog bedrag zorgt voor afgunst. Voor een lastig invulbare functie kunt u echter zeker een paar duizend euro betalen. Denk aan bedragen tussen de € 2.000 en € 4.000 (sommige IT-bedrijven betalen maar liefst € 10.000). Dit lijkt veel, maar is het niet. Bedenk dat u allerlei andere wervingskosten bespaart en dat u een kwalitatief goede kandidaat aanneemt die bovendien gemiddeld langer aan de organisatie verbonden blijft. van dit beleid de wervingskosten meten. Als deze toch oplopen, kunt u de beloning verlagen.

Beleid

Versterk uw referral-beleid verder door bijvoorbeeld:

 • Een werknemer hoger te belonen als hij vaker met succes een kandidaat aandraagt.
 • Een werknemer die een uitgenodigde kandidaat aandraagt – of die nu aangenomen wordt of niet – in ieder geval € 100 toe te kennen.
 • Alle werknemers de kans op de bonus te geven, en nog beter, ook mensen buiten de organisatie.
 • De werknemer de mogelijkheid aan te bieden om de bonus aan een goed doel te doneren.
 • Regelmatig intern te communiceren aan werknemers wat het referral-beleid heeft opgeleverd.

U kunt ook de aanbrengpremie links laten liggen en een creatief alternatief verzinnen, zoals een weekendje weg of korting op bedrijfsproducten. Wat werkt, verschilt per organisatie. Vraag daarom ook eens aan uw werknemers wat voor beloning zij reëel en motiverend vinden.

Na het vaststellen van de beloning begint de volgende uitdaging; het continu communiceren van het referral-beleid en bijkomende beloning. Vaak zijn werknemers onvoldoende op de hoogte van een referral-programma. Daarnaast heeft u beleving nodig van uw werknemers. Als zij niet enthousiast zijn over uw organisatie, raden zij uw organisatie niet aan via hun netwerk. Motivatie voor referral recruitment is zo te bezien afhankelijk van meer factoren.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Werven en selecteren
  • Videocollege 44 minuten

  Hoe vindt u zo snel mogelijk de beste kandidaat voor uw openstaande functie? In de onafzienbare jungle van het werven en selecteren bestaat grote behoefte aan duidelijkheid en eenduidigheid....

 • Doeltreffend personeelsbeleid voeren
  • Videocollege 15 minuten

  Goed personeelsbeleid kan ervoor zorgen dat werknemers met plezier hun werk doen. Personeelsbeleid is het regelmatig en systematisch afstemmen van de inzet, kennis en vaardigheden van...

Heeft u een vraag over Werving en selectie?

Jacco van den Berg

Oprichter en trainer

Van den Berg Training & Advies
Adviseur is nu beschikbaar