Wat is het verschil tussen een arbocatalogus, een arboconvenant en de RI&E?

Antwoord

14 april 2010

Inhoudelijk vertoont een arbocatalogus vaak overeenkomsten met het arboconvenant en de RI&E van uw bedrijf. Er zijn echter ook verschillen:

 • Een arboconvenant beslaat niet het hele arbobeleid, maar behandelt projectmatig bepaalde risico's, bijvoorbeeld specifieke thema's als re-integratie of gehoorschade.
 • In de RI&E staan alle risico's beschreven binnen uw bedrijf, inclusief oplossingen en maatregels. De RI&E geldt specifiek voor de situatie in uw bedrijf, terwijl de arbocatalogus voor de hele sector is bedoeld. Daarnaast is een arbocatalogus minder probleemgericht. Het is vooral een verzameling oplossingen, handreikingen en tips.

Leg de arbocatalogus eens naast uw RI&E. Misschien biedt de catalogus betere alternatieven voor de huidige maatregelen in uw plan van aanpak.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Wet- en regelgeving voor ondernemers
  • Videocollege 29 minuten

  De cursus 'Wet en regelgeving voor ondernemers' bespreekt achtereenvolgens de hoofdzaken van de Arbowet, de Wet bescherming persoonsgegevens, Regelgeving voor bedrijf en omgeving en...

 • Arboregels voor flexibele werknemers
  • Videocollege 12 minuten

  Iedere werkgever in Nederland is verplicht een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers te creëren. Dit wordt onder meer verwoord in de zorgplicht van de werkgever, die...

Heeft u een vraag over Arbowet?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Haagstate Advocaten N.V.
Adviseur is nu beschikbaar