Wat staat er in de wet over een tijd-voor-tijd-regeling?

Wat is er wettelijk geregeld met betrekking tot tijd-voor-tijd-regeling? Wat mag wel en niet? Er is geen cao van toepassing. Het is voor ons van belang om goed om te gaan met de volgende situatie: werknemers hebben een contract van 40 uur per week, maar binnen de organisaties wisselen drukke periodes (dagelijks 2 uur overwerken) en rustige periodes (25 uur per week gemiddeld werken) elkaar af. 

Antwoord

18 november 2016

De wet bepaalt niets met betrekking tot overwerk. De tijd-voor-tijd-regeling is dan ook niet wettelijk geregeld. U geeft aan dat er geen cao van toepassing is. U mag dan in de arbeidsovereenkomst of personeelsregeling zelf afspraken maken over de wijze waarop overuren worden vergoed. U kunt ook afspreken dat een vergoeding voor overwerk in het maandloon is inbegrepen. Als u niets regelt en de werknemer moet op uw verzoek overwerken, is het uitgangspunt dat hij daarvoor zijn normale uurloon ontvangt. 

Als u wilt voorkomen dat u overwerk moet vergoeden in drukke tijden, terwijl er ook sprake is van rustige perioden waarin de normale uren niet worden gehaald, is het mogelijk om af te spreken dat de arbeidsuur per kalenderjaar gemiddeld x uren bedraagt. Benoem ook de redenen daarvan en werk de verplichtingen van de werknemer in dat opzicht uit. Leg de afspraak schriftelijk vast. U betaalt dan wel iedere maand hetzelfde salaris, maar de uren worden niet allemaal in de betaalperiode gewerkt. U kunt het ook verwoorden als een tijd-voor-tijd- egeling, maar daarmee komt u mogelijk niet uit in verhouding tot de uren die ook in rustige tijden gewerkt moeten worden.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Arbeidstijden?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar