Wat valt er doorgaans onder een annuleringsverzekering van een opleiding?

Antwoord

23 oktober 2012

U zoekt scholing uit op nut voor uw organisatie. Voordat werknemers op cursus gaan, moet u altijd goed de geldende annuleringsregeling van de opleider doornemen. Van belang zijn daarin de voorwaarden waaronder een opleider de cursus alsnog mag afzeggen. Dat kan te maken hebben met een gebrek aan belangstelling of aan gekwalificeerde docenten. Hier kunt u weinig aan doen, maar het is goed om er rekening mee te houden.

Annuleringsregelingen hanteren vaak de begindatum van een cursus als uitgangspunt. Annuleren wordt, naarmate deze datum nadert, voor u als organisatie steeds duurder. Het is bijvoorbeeld gangbaar dat u een maand of zes weken van tevoren nog kunt afzeggen, waarbij u niets hoeft te betalen of het al betaalde cursusgeld terugkrijgt. Twee of drie weken later kan dat nog maar de helft van het cursusgeld zijn. Bij annulering binnen twee of drie weken voor het begin van de cursus is vaak geen restitutie meer mogelijk. Afhaken na het begin is eveneens voor eigen rekening (of, afhankelijk van wat u hierover heeft afgesproken, voor rekening van de werknemer).

Menig scholingsinstituut zal onder bepaalde omstandigheden deze annuleringsregelingen minder streng toepassen, door de reden van afzeggen of door de relatie met uw organisatie. Maar reken er niet op: ‘better safe than sorry’.

Onvoorziene omstandigheden kunnen uw werknemers dwingen toch niet aan een opleiding te beginnen. Een werknemer kan nog zo gemotiveerd zijn om een scholingstraject te starten, er kan altijd iets tussenkomen. Zonder een annuleringsregeling komt dit u duur te staan. Lees daarom de annuleringsregeling van de opleider zorgvuldig door.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Verzekeringen
    • Videocollege 23 minuten

    Zakendoen is risico nemen. Toch zijn er goede manieren te bedenken om risico's terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau. Het sluiten van een uitgekiend pakket aan verzekeringen...

Heeft u een vraag over Verzekeringen?

Hans van der Ven

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar