Wat zijn de fiscale gevolgen bij het verstrekken van een renteloze lening?

Er wordt overwogen een medewerker een renteloze lening te verstrekken. Wat zijn eventuele (fiscale) consequenties waar we rekening mee dienen te houden?

Antwoord

28 september 2016

U moet als werkgever over een personeelslening rente in rekening brengen. Als u dit niet doet, is er fiscaal gezien sprake van een beloning in natura waarover loonbelasting en sociale premies afgedragen moeten worden. Het rentevoordeel bestaat uit het verschil tussen de rente van de personeelslening en de marktrente op het moment dat de lening wordt verstrekt. Stel dat u aan uw werknemer een lening verstrekt van € 25.000 tegen 2% rente en de rente van persoonlijke leningen bedraagt bij banken 6%, dan wordt 4% rentevoordeel tot het loon gerekend.

Het verstrekken van de lening is in beginsel geen loon. Maar als blijkt dat de lening nooit zal worden terugbetaald, dan wordt de lening wel als loon bestempeld. 

Het is verder aan te raden om de personeelslening schriftelijk vast te leggen in een leningsovereenkomst die door beide partijen wordt ondertekend. Laat u dit na, dan valt er later niet veel te bewijzen. 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Personeelslening of voorschot
    • Videocollege 6 minuten

    Heeft een werknemer (tijdelijk) financiële problemen, dan kan de werkgever hem helpen door middel van een personeelslening of voorschot. Wanneer is nu precies sprake van een lening...

Heeft u een vraag over Personeelslening of -voorschot?

Martin Gast

Financial Planner/Pensioenconsultant

Vido Financial Planning
Adviseur is nu beschikbaar