Wat zijn de gevaren van overwerk?

Antwoord

14 juli 2010

Zolang werknemers niet boven het maximum aantal uren uitkomen is overwerken wettelijk toegestaan. Meestal vormt overwerken geen problemen. U moet als arboprofessional echter wel goed in de gaten houden dat het niet uit de hand loopt. Wanneer overwerken een structureel karakter krijgt, bestaat het risico dat werknemers overbelast raken.

Ook werknemers die vrijwillig overuren draaien, omdat ze het geld goed kunnen gebruiken, lopen het risico dat ze zichzelf ongemerkt voorbijlopen. Werkstress kan uiteindelijk leiden tot een burn-out en ziekteverzuim. Het is daarom van belang om overbelasting tijdig te signaleren en aan te pakken. Daarnaast is de werkgever volgens de Arbowet verplicht om werknemers te beschermen tegen een te hoge werkdruk, en daarmee dus ook tegen structureel overwerken.

Het verschilt per persoon hoeveel overwerk zij aankunnen zonder overbelast te raken. Het Burgerlijk Wetboek spreekt van structureel overwerk als een werknemer in drie maanden tijd steeds meer uren heeft gewerkt dan in zijn contract staat.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Arbeidstijden?

Anneke Pelser

Senior advocaat Arbeidsrecht

CLINT Littler
Adviseur is nu beschikbaar