Wat zijn de gevolgen van pesten?

Antwoord

15 maart 2010

Langdurig pesten kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de getuigen en de organisatie als geheel. Pesten leidt soms na een week al tot psychosomatische klachten als buikpijn, hoofdpijn en slapeloosheid. Soms leidt pestgedrag tot het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Gaat het pesten door, dan bestaat de kans dat het slachtoffer arbeidsongeschikt wordt en uiteindelijk zelfs in de WIA terechtkomt.

Pesten heeft ook gevolgen voor de organisatie. Door het pesten ontstaat een slechte werksfeer, waardoor de hele afdeling in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Hierdoor daalt de productiviteit en stijgt het ziekteverzuim. Als werknemers het niet meer leuk vinden om in uw organisatie te werken, gaan ze zelfs op zoek naar een andere baan. Hierdoor stijgt het verloop in uw organisatie.

Als een werknemer als gevolg van pesten arbeidsongeschikt is geworden, kan hij u aansprakelijk stellen. U loopt dan het risico een hoge boete te betalen, omdat u uw werknemer niet voldoende heeft beschermd tegen het pestgedrag.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
    • Videocollege 12 minuten

    PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

  • Discriminatie signaleren op de werkvloer
    • Videocollege 12 minuten

    Het opsporen en aanpakken van discriminatie is een grote uitdaging. Vaak gebeurt het namelijk niet in de openbaarheid, waardoor het bijna onmogelijk is om het te signaleren en aan te...

Heeft u een vraag over Pesten op het werk?

Ruben Kooy

Psycholoog

Akerendam
Adviseur is nu beschikbaar