Wat zijn de voordelen en nadelen van een sprinklerinstallatie?

We zijn bezig met plannen om ons bedrijfspand grondig te renoveren. Tijdens een bespreking kwam ook de mogelijkheid aan bod om sprinkelinstallaties te plaatsen. Op zich hadden we er wel oren naar, maar zo’n installatie is wel een flinke hap uit ons budget. Wat zijn de voordelen en nadelen van sprinklers? Waar moeten we op letten als we een sprinklersysteem laten inbouwen?

Antwoord

27 maart 2015

Een sprinklerinstallatie is een lokale brandblusinstallatie die beginnende branden signaleert en blust. De meeste installaties hebben ook een automatische doormelding naar de brandweer. Sprinklers zijn sproeikoppen die aan het dak of plafond worden bevestigd. Ze werken met een smeltzekering die bij een bepaalde temperatuur stukspringt. Dan komt er water uit de sproeikoppen, die de brand blust. Een sprinkler kan dus niet per ongeluk geactiveerd worden door (sigaretten)rook, want het werkt via warmte. De smeltzekeringen zijn voor verschillende temperaturen verkrijgbaar.
Over het algemeen bereiken sprinklers goede resultaten. Gebouwen uitgerust met sprinklers branden veel minder vaak af dan panden die zo’n installatie niet hebben. Meestal hoeft de brandweer niet eens meer in actie te komen.

Vuurwerk

Sprinklers werken heel lokaal en blussen alleen daar waar nodig. Daardoor blijft niet alleen de brandschade beperkt, maar ook de waterschade. De waterschade is bij branden vaak nog groter dan de daadwerkelijke brandschade, dus in dit opzicht zijn sprinklers zeker lonend. Denk er ook aan dat u sinds 2013 nog meer reden heeft om brand te voorkomen. Als een bedrijfsbrand overslaat naar een naburig pand, kan de verzekeraar van dat andere bedrijf de schade verhalen op uw organisatie. Wettelijk gezien hoeft u meestal geen sprinklerinstallatie te hebben. De Arbowet en het Bouwbesluit 2012 verplichten u niet om sprinklers te installeren. Het kan wel zijn dat andere wetgeving sprinklers voorschrijft, zoals de milieuwetgeving bij de opslag van vuurwerk en andere gevaarlijke stoffen. De gemeente en de brandweer kunnen ook aanvullende regels voorschrijven op het gebied van sprinklers. Wel is het zo dat het Bouwbesluit nieuwbouw indeelt in zogeheten brandcompartimenten. Zijn er in een brandcompartiment sprinklers aangebracht, dan mogen die compartimenten groter zijn. En omdat een sprinklerinstallatie de rookontwikkeling beperkt, mogen de vluchttijden bij ontruiming langer zijn.

Kosten

De berekening van de oppervlakte van een brandcompartiment en de vluchttijden is nogal ingewikkeld en die kunt u beter overlaten aan experts.
Aan een sprinklerinstallatie zitten dus veel voordelen. De kosten vormen het grootste nadeel, zoals u zelf al constateerde. Bij de installatie van sprinklers in nieuwbouw liggen de kosten tussen € 25 en € 50 per m2. Niet alleen is de installatie prijzig, u moet zorgen voor regelmatig onderhoud en ook dat vraagt om investeringen. Een ander nadeel is dat gewone ‘natte’ sprinklers minder geschikt zijn voor ruimtes die eigenlijk niet nat mogen worden, zoals ruimtes met computers, kostbare machines, heel koude ruimtes of bijvoorbeeld tentoonstellingsruimten in musea. Voor zulke gevallen zijn er zogenaamde droge of pre-actionsprinklers.

NEN-norm

Gaat u sprinklers aanschaffen, zorg er dan voor dat ze voldoen aan NEN-EN 12845+A2. Als u dit combineert met de aanvulling NEN 1073 (NEN-EN 12845+A2+NEN 1073:2010), komen ze ongeveer overeen met de Amerikaanse VAS-norm (Voorschrift Automatische Sprinklerinstallaties).
Ga voor de installatie van het sprinklerysteem in zee met een installateur die is aangesloten bij de Verenigde Sprinklerinstallateurs (VSI). Dan bent u verzekerd van een bepaalde kwaliteit en van de benodigde certificering. 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Brandveiligheid?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Haagstate Advocaten N.V.
Adviseur is nu beschikbaar