Wel of geen BTW-heffing op alternatieve geneeskunde?

De uitspraak van het Gerechtshof ’s Hertogenbosch van 11 september 2015 betreft het afschaffen van de BTW op alternatieve geneeskunde is definitief. Toch wordt er hier en daar nog BTW geheven op alternatieve geneeskunde. Als de therapeut geregistreerd is bij de beroepsorganisatie BATC en AGB-zorgverleners, zijn deze dan nog wel verplicht tot BTW-heffing?

Antwoord

6 september 2016

Alle gezondheidskundige diensten die zien op de gezondheidskundige verzorging van de individuele mens verricht door medici die ingeschreven staan in het BIG-register vallen onder de BTW-vrijstelling. Hieronder worden onder voorwaarden ook verstaan de niet-reguliere medische diensten en alternatieve medische diensten uitgevoerd door niet BIG-geregistreerde medici. Voorwaarde is wel dat het de gezondheidskundige verzorging van de mens betreft aan de individuele patiënt.
Daarnaast moet de dienst die verricht wordt door de alternatieve beroepsbeoefenaar van gelijkwaardig kwaliteitsniveau zijn als de dienst die verricht wordt door de BIG-geregistreerde, zo volgt uit een recent besluit van de staatssecretaris van Financiën. Dit betekent inderdaad dat ook op alternatieve geneeskunde de BTW-vrijstelling van toepassing kan zijn.

Voor het kunnen toepassen van de vrijstelling moet de beroepsbeoefenaar van de alternatieve geneeskunde een relevante gezondheidskundige hbo-opleiding hebben voltooid en beschikken over aantoonbare medische of psychosociale basiskennis (MBK of PSBK). Gelijksoortige opleidingen of een aantoonbaar opleidingsniveau kunnen ook voldoende zijn. Het is dus niet alleen doorslaggevend of de verrichter van de alternatieve geneeskundige dienst is aangesloten bij de beroepsorganisatie en AGB-zorgverleners. Ook de gevolgde opleiding is van groot belang voor het bepalen of de BTW-vrijstelling voor medici al dan niet van toepassing is. Daarom kan niet gesteld worden dat iedere dienst binnen de alternatieve geneeskunde vrijgesteld is van BTW.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Willem van Kasteren

Belastingadviseur

WVK Belastingadvies
Adviseur is nu beschikbaar