Wel of geen derde contract als keten begint in 2014?

Wij hebben een werknemer sinds juli 2014 één jaarcontract aangeboden, gevolgd door een contract van 17,5 maanden in juli 2015. We twijfelen of we het oude of nieuwe recht moeten volgen met betrekking tot de ketenbepaling. Dus kunnen wij de werknemer een derde tijdelijk contract aanbieden?

Antwoord

6 december 2016

Op alle contracten die na 1 juli 2015 zijn gesloten, is het nieuwe recht van toepassing. Dit betekent dat in een periode van 24 maanden maximaal drie elkaar opvolgende contracten voor bepaalde tijd kunnen worden gesloten. Contracten die onder oud recht zijn gesloten, tellen mee in de keten onder nieuw recht. 

In de door u geschetste situatie is het tweede contract na 1 juli 2015 aangegaan. Het eerste en tweede contract vormen samen een keten waarop de nieuwe regels van toepassing zijn. Dit betekent dat de termijn van 24 maanden is overschreden en dat het tweede contract reeds is geconverteerd in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In geen geval kan dus nogmaals een contract voor bepaalde tijd worden gesloten.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • WWZ deel 3: Ketenbepaling
    • Videocollege 8 minuten

    In deze korte cursus wordt er ingezoomd op de ketenbepaling. De WWZ zorgt ervoor dat werknemers eerder een vast contract krijgen. U krijgt te zien hoe de situatie was voordat de WWZ...

  • Wet aanpak schijnconstructies
    • Videocollege 12 minuten

    De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is ingevoerd met als doel om vormen van uitbuiting van, onderbetaling van en illegaal werk door werknemers tegen te gaan. Zo is er sprake van...

Heeft u een vraag over Ketenbepaling?

Esther van Tienen

Belastingconsulent, salarisadviseur

Tax Tigers
Adviseur is nu beschikbaar