Welk BTW-tarief geldt voor webshop gevestigd in Europa met import uit China?

Een webshop met een vestiging in Nederland verkoopt artikelen die uit China komen op de Duitse, Nederlandse, Engelse en Franse markt. De artikelen gaan direct vanuit China naar een fulfillmentbedrijf (zorgen voor opslag en verzending) in Duitsland. Hoe zit het nu met de inkoop-BTW en de verkoop-BTW? 

Antwoord

29 november 2016

De goederen gaan van China naar Duitsland. Daarna worden de goederen verder verkocht aan particulieren in andere EU-landen. De invoer vindt plaats in Duitsland. Er is Duitse BTW verschuldigd bij de invoer. Omdat de goederen niet naar Nederland gaan, is er in geen geval Nederlandse BTW verschuldigd. De onderneming zal daarom een Duits BTW-identificatienummer moeten hebben.

Als de goederen vervolgens aan particulieren worden verkocht, geldt de Duitse regeling voor afstandsverkopen. Als de drempel voor afstandsverkopen wordt overschreden, is er BTW verschuldigd in het land waar de particuliere afnemer van de goederen is gevestigd. De drempelbedragen voor afstandsverkopen verschillen per land. U kunt de drempelbedragen hier (pdf) vinden onder ‘national currency’ en in de kolom ‘treshold for application of the special scheme for distance selling’.

Proefabonnement Themadossiers Salaris Rendement

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Jeroen Hettema

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar