Welke maatregelen kunt u nemen tegen psychische aandoeningen?

Antwoord

19 mei 2010

De meest voorkomende werkgerelateerde psychische aandoeningen zijn overspanning en een burn-out. Een burn-out is een ernstige, langdurige vorm van overspannenheid en is het gevolg van een lange periode van voortdurende stress. Stresspreventie is daarom het belangrijkste aandachtspunt als u overspannenheid en een burn-out onder medewerkers wilt tegengaan.

Hoe stresspreventie het beste kan worden aangepakt, verschilt per organisatie – en soms zelfs per afdeling of per team. Dit is afhankelijk van factoren als het doel van uw organisatie, de gehanteerde leiderschapsstijl, de binding en samenstelling binnen uw organisatie. Ga daarom zorgvuldig na in welke mate uw medewerkers risico lopen op een burn-out en beslis op basis daarvan welke maatregelen u neemt.

Vermoedt u bij één van uw medewerkers een (naderende) burn-out? Grijp dan onmiddellijk in door hem te verwijzen naar de bedrijfsarts of een psycholoog.

Kijk op de website van Stichting Burn-out voor meer informatie: www.burnout.nl

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
    • Videocollege 12 minuten

    PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

  • Beroepsziekten
    • Videocollege 10 minuten

    Bij beroepsziekten bestaat er een duidelijk verband tussen een ziekte of aandoening en het werk of de arbeidsomstandigheden. Tijdens deze cursus leert u meer over de belangrijkste...

Heeft u een vraag over Psychische klachten?

Huub Pennock

adviseur, trainer en coach duurzaam gezond werken

Ergo-balans
Adviseur is nu beschikbaar